میخواهید حساب ایجاد کنید؟

ایجاد حساب
031-5001 ساعات کار دسترسی

به بهانه هفته محیط زیست؛ کسب عنوان مجموعه سبز برای 3 سال متوالی، اتفاقی بی نظیر...
به بهانه هفته محیط زیست؛ کسب عنوان مجموعه سبز برای 3 سال متوالی، اتفاقی بی نظیر...
98/02/16

کسب عنوان مجموعه سبز برای 3 سال متوالی، اتفاقی بی نظیر...



به گزارش روابط عمومی مجموعه اصفهان سیتی سنتر؛ دهه‏ های 60 و 70 بود که اجرای پروژه‌های توسعه در ایران کلید خورد. پروژه‌هایی که اگر چه در جهت توسعه گام بر می‏ داشتند اما به دلیل رعایت نکردن ملاحظات زیست محیطی آسیب‏ هایی جدی را بر بدنه شهرها وارد ساختند.



اصفهان نیز به عنوان قطب صنعت ایران از این امر مستثنی نبود. چه بسا که این شهر سال‏ های سال است که علاوه بر این مشکلات با بحران خشکسالی نیز دست و پنجه نرم می‏ کند.



حالا بعد از این همه نا امیدی، شنیدن این خبر که مجموعه ‏ای در اصفهان برای 3 سال پیاپی با رعایت ملاحظات زیست محیطی توانسته به عنوان مجموعه سبز در کشور شناخته شده و امسال نیز بر آن است که این عنوان را از آن خود کند، بسیار خوشآیند است.



رعایت ملاحظات زیست محیطی از اولین گام



در واقع اصفهان سیتی سنتر اولین مجموعه در ایران است که از همان اولین گام یعنی جانمایی پروژه ملاحظات زیست محیطی را رعایت کرده است.



اتفاقی که مسعود صرامی بانی این مجموعه دلیل آن را رسیدن به یک فلسفه ذهنی می‏ داند. او بر این باور است که هیچ راهی برای ادامه زندگی در محیط شهری وجود ندارد مگر این که تمامی شهروندان در هر جایگاهی که هستند به محیط زیست احترام بگذارند.



به خصوص که با صنعتی شدن جهان این بحث به یک الزام تبدیل شده است. الزامی که برای کشورهای جهان سوم از جمله ایران جدی تر است. چرا که کشورهای پیشرفته به سطحی از فناوری رسیده ‏اند که دیگر این مسائل را رها کرده و وارد عرصه Hi-tech ( فناوری پیشرفته) شده‌اند.



صرامی با تاکید بر این نکته می‌گوید این وظیفه ما است که الگوهای بهتر زیستن را در اختیار نسل آینده قرار دهیم و تنها به همین دلیل است که تمامی پروژه های خود را به رینگ شهر بردیم تا از این طریق میزان آلودگی داخل شهر کمتر شود و به دنبال آن سرطان که امروز به یکی از بیماری‏ های رایج در جامعه تبدیل شده کاهش یابد.



به اعتقاد صرامی رعایت مسائل زیست محیطی از وظایف مهم هر فرد انسان دوست و وطن پرست است. چرا که اگر بتوانیم کاری را انجام دهیم اما دریغ کنیم قطعا روزی از خود گله ‏مند می ‏شویم. از این رو تا این لحظه تلاش کرده ایم ملاحظات زیست محیطی را در تمامی پروژه های خود رعایت کنیم.



مجموعه تجاری، فرهنگی، تفریحی و گردشگری اصفهان سیتی سنتر اگرچه در رینگ شهر است اما دارای راه‏ های دسترسی آسان و مکفی به هر نقطه از شهر اصفهان است. علاوه بر آن ایستگاه راه آهن و دو شهر اقماری بزرگ اصفهان یعنی سپاهان شهر و بهارستان را نیز در همسایگی خود دارد.



اما بعد از جانمایی، دومین قدمی که مجریان این پروژه برداشته ‏اند دعوت از مشاوران داخلی و خارجی بوده است تا بتوانند با استفاده از نظرهای کارشناسی آن‏ها قبل از هر گونه ساخت و ساز ملاحظات زیست محیطی را مد نظر قرار دهند. به گونه ای که این مشاوره ‏ها توانسته است در بحث energy saving این مجموعه تجاری، فرهنگی، تفریحی و گردشگری بسیار موثر باشد.



به گونه ای که هم اکنون از تجهیزات و ماشین آلاتی استفاده می ‏شود که کمترین اتلاف انرژی رخ دهد و همچنین مجموعه در برابر هر گونه اتفاق ناگوار همچون سیل، زلزله و آتش سوزی مقاوم است. گذشته از آن مجموعه مجهز به یک سیستم BMS است که تمامی فعالیت‏ های مربوط به کنترل تهویه مطبوع را در تمامی بخش ها مدیریت می ‏کند.



به گونه‏ ای که در قسمت پارکینگ نیز سیستم تهویه اتوماتیک هوای پارکینگ وجود دارد که مجهز به سنسورهای اکسیژن و CNO هستند که به صورت اتوماتیک زمانی که میزان اکسیژن از حد مجاز کمتر شود و یا دی اکسید کربن از حد مجاز بالاتر برود از پشت بام هوای تازه را داخل پارکینگ می‏ دمند و جت فن‏ ها این هوای تازه را توزیع می‏ کنند. برای همین کسانی که در پارکینگ ها در حال تردد هستند کمتر در معرض سرب قرار می گیرند.







بحث دیگر مربوط به تفکیک پسماند از مبدا است که از طریق تعبیه سطل های مجزا در قسمت های مختلف مجموعه انجام می شود، اقدامی که علاوه بر بحث تفکیک، ناخودآگاه باعث فرهنگ سازی شهروندان می شود. مورد دیگر صرفه جویی در نور است؛ به این معنا که نه تنها در طراحی، بلکه در اجرا نیز چراغ‏ های کم مصرف و LED دیده شده است. چه بسا در طی 7 سالی که مجموعه به بهره‏ برداری رسیده هر چه تکنولوژی پیشرفت کرده ترتیبی داده شده که لامپ‏ های نسل قبل با نسل جدید تعویض شوند.  همچنین در پارکینگ نیز به گونه ‏ای برنامه ریزی شده که پارکینگ‏ هایی که پر می‏ شوند روشن و سایر پارکینگ‏ ها تاریک بمانند و یا نور محدود داشته باشند. البته کنترل آلودگی ها تنها به اینجا ختم نمی‏ شود. شما زمانی که وارد مجموعه می‌شوید و قدم می ‏زنید به لحاظ آلودگی صوتی نیز ایمن هستید و به هیچ عنوان صدای آزاردهنده ای نمی شنوید. در واقع ملاحظات زیست محیطی که دراین مجموعه رعایت شده اند بسیار زیاد هستند که در این گزارش مجال پرداختن به تمام آن ها وجود ندارد. از این رو از آن ها گذر کرده و به مهم ترین آن‏ها که راه اندازی تصفیه خانه است می‏ پردازیم.



راه‏ اندازی تصفیه‌خانه، مهم‏ترین اقدام زیست محیطی اصفهان سیتی‏ سنتر



تصفیه خانه‏ ای که پساب مجموعه، راه آهن و خانه‌های مسکونی آن را گرفته، تصفیه کرده و دوباره به چرخه مصارف خود باز می‏ گرداند. تصفیه خانه ای اختصاصی با ظرفیت 800 متر مکعب در 24 ساعت شبانه روز که با به روز ترین تکنولوژی دنیا یعنی لجن فعال کار می کند و 560 مترمکعب آب تصفیه شده کامل می‌دهد. طرحی که امروز تبدیل به یک مرجع برای دانشجویان رشته‌های مهندسی تصفیه آب در اصفهان و سایر شهرهای ایران شده است.



این مجموعه دارای دو نوع فاضلاب بهداشتی و چرب است که هر دو وارد تصفیه خانه اختصاصی می شوند. آبی که در فاز اول تصفیه به‌دست می‌آید مناسب کشاورزی است. آبی که از طریق آن نه تنها فضای سبز مجموعه اصفهان سیتی سنتر آبیاری می‌شود بلکه راه‌آهن و خانه‌های مسکونی آن را نیز آبیاری و مسیرهای منطقه نیز آب پاشی می‌شوند. به گونه ای که هیچ گونه آب شهر برای آبیاری این مجموعه و اطراف آن استفاده نمی ‏شود.





در مرحله دوم آبی که مناسب فضای سبز است و استاندارد، آن را تایید کرده در موتورخانه مرکزی در یک سامانه تصفیه به آبی با سختی بسیار پایین تبدیل می‌شود. آب شیرین تصفیه شده ‏ایی که از آن در برج‏ های خنک کننده، بویلرها و چیلرها استفاده می‌شود.



چه بسا اگر معذورات شرعی وجود نداشت می توانست به عنوان شرب نیز مورد استفاده قرار گیرد. زیرا ا ز لحاظ باکتری، صدها مرتبه از آب اصفهان خالص تر است.







اخیرا نیز فلش تانک‏ هایی که در سرویس بهداشتی‏ های مجموعه استفاده می ‏شوند از تصفیه خانه تامین می‏شوند. در حالیکه در شهر، فلش تانک‏ ها از آب تصفیه شده شهری تامین می‏ شوند و این کار منطقی و درستی نیست.



در حقیقت می ‏توان گفت تصفیه خانه اصفهان سیتی سنتر طرحی منحصر بفرد در کشور است. چرا که این طرح امروز به طور 100 درصد در حال بهره ‏برداری است و اهمیت آن به این دلیل است که مجموعه اصفهان سیتی سنتر تنها مجموعه خدماتی است که پساب بهداشتی خود را به آب مناسب کشاورزی و سپس آب صنعتی و فرایندی که در بخش های مختلف نیاز دارد تبدیل می کند.



از طرفی این یک طرح پایلوت و موفق است که برای تکرار آن در پروژه های دیگر با هر کاربردی در اقسا نقاط کشور قابل اجرا است. به خصوص در مراکز جمعیتی و شهرک های مسکونی ... .



البته اگر چه این طرح امروز با ظرفیت 800 متر مکعب به صورت 100 درصد به بهره برداری رسیده اما در ادامه با پیشرفت کامل مجموعه ظرفیت آن تا 2400 مترمکعب در شبانه روز افزایش پیدا می‏ کند. با این وجود طراحی‏ های این پروژه به گونه‏ ای انجام شده که تا 4 هزار متر مکعب نیز قابل افزایش است.



هزینه‏ ها در واقع نوعی سرمایه گذاری هستند



هر چند تا کنون سرمایه‏ های کلانی صرف راه اندازی، نگهداری و نیروی کار در این طرح شده است اما به اعتقاد مجریان این پروژه این هزینه ‏ها در واقع نوعی سرمایه گذاری هستند. چرا که نهایتا آن‌ها را به سوددهی رسانده و امروز آنها مجبور نیستند که هزینه‏ های زیادی را صرف پرداخت آب، برق و گاز کنند و این همان توسعه پایدار است.



به همین دلیل است که پس از 3 سال پیاپی هنوز عنوان ساختمان سبز برای این مجموعه از دست نرفته و همچنان باقی است. چه بسا امسال نیز دست آن‌ها برای رقابت پر تر از همیشه است و با قدرت بیشتری در این رقابت شرکت می‏ کنند تا افتخاری دیگر برای اصفهان بیافرینند.